In Nederland heeft 45 procent van de huishoudens moeite met rondkomen. En 40 procent van de huishoudens loopt achter met zijn betalingen. Een op de vijf huishoudens heeft dusdanig ernstige betalingsachterstanden dat er sprake is van betalingsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud.

De hoogte van het inkomen is niet direct van invloed op het ontstaan van geldproblemen. Hoe mensen in het leven staan en hoe ze met hun geld omgaan wel. Ook iemand met een hoog inkomen heeft een vergrote kans om geldproblemen te krijgen als diegene impulsief met zijn geld omgaat en geen spaargeld heeft. De kans dat iemand betalingsproblemen krijgt is een samenspel van een aantal factoren. De belangrijkste kenmerken die de kans verhogen zijn:
– Een impulsieve houding
– Ongeordende administratie
– Op de korte termijn gericht
– Geen of weinig spaargeld
– Geen financiële opvoeding

Huurhuis, uitkering en opvoeding

Het Nibud ziet dat er zaken zijn die kans op geldproblemen vergroten waar mensen zelf minder invloed op hebben. Zo valt op dat mensen in een huurhuis, met een uitkering en zonder financiële opvoeding een vergrote kans hebben op geldproblemen. Deze zaken zijn niet of moeilijk te veranderen. Daarom richt het Nibud zich op, relatief gezien, makkelijk aan te pakken factoren zoals check, plan, spaar.

Hoe minder spaargeld, hoe groter de kans op problemen

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de mensen met betalingsproblemen minder dan 1.000 euro spaargeld heeft. Van de mensen zonder betalingsproblemen heeft 30 procent dit. En mensen die helemaal geen spaarrekening hebben, hebben een vergrote kans om ernstige problemen te krijgen.

Tips omgaan met geld

Het Nibud raadt mensen aan maandelijks in ieder geval 10 procent van het inkomen te sparen. Uit recent onderzoek (Geldzaken in de praktijk, 2015) weet het Nibud dat 40 procent van de huishoudens maandelijks een vast bedrag spaart.

Check, Plan, Spaar: Nibud komt met vuistregels voor gezond financieel gedrag

De bevindingen uit het onderzoek zijn voor het Nibud aanleiding om te komen met de Vuistregels Check, Plan, Spaar. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat mensen die een geordende administratie hebben, regelmatig hun afschriften checken en spaargeld hebben minder kans hebben om ernstige financiële problemen te krijgen.

Andere artikelen