Zo’n 80 procent van de zpp’ers legt geen geld opzij voor zijn of haar vakantie. Dit betekent echter niet dat zzp’ers niet op vakantie gaan. Gemiddeld gaan zij per jaar vier weken op vakantie. Dit blijkt uit een enquête van GfK in opdracht van ABN AMRO, zo meldt Nu.nl. Van de ZZP’ers die wél rekening houden met vakantiegeld, zegt 9 procent dit mee te nemen in het uurtarief.

Trend

Slechts 15 procent van de zzp’ers zet elke maand geld opzij voor een vakantie. 93 procent verwacht geen omzet mis te lopen op vakantie: met de laptop werken zij regelmatig alsnog aan projecten die op dat moment aandacht verdienen. Sectoreconoom Madeline Buijs van ABN Amro: “We zien veel zzp’ers die niet sparen voor hun pensioen en zich niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Deze resultaten passen bij die trend.”

Optimisme

Er heerst genoeg optimisme onder zzp’ers. Het aantal zzp’ers dat de omzet ziet toenemen, is gestegen van 20 procent naar 27 procent. De groep zzp’ers die soms zonder opdracht zit, daalde van 32 procent in het derde kwartaal van vorig jaar naar 24 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Zakelijke dienstverlening

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 525 zzp’ers en 160 mensen die erover nadenken om zzp’er te worden. Van de ondervraagde zelfstandigen werken de meesten in de zakelijke dienstverlening (22 procent), de detailhandel (10 procent) en de bouw (9 procent).

Andere artikelen