Consumenten hebben in augustus 2,3 procent meer besteed dan in dezelfde maand vorig jaar. De groei is al vijf maanden op rij meer dan 2 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Woninginrichting en kleding

Consumenten geven met name meer uit aan woninginrichting en kleding (6 procent) dan een jaar geleden. Aan overige goederen is bijna 2 procent meer besteed. Aan diensten als woninghuur, reizen met het openbaar vervoer en bezoeken aan restaurants of kapper gaven consumenten 2 procent meer uit.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen ligt op 23: ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41. Vorige week meldde het CBS al dat de detailhandel in augustus 4,4 procent meer heeft omgezet dan in augustus 2016. De verkopen (volume) waren 3 procent hoger.

Ondernemers minder positief

De omstandigheden voor consumptie door Nederlandse huishouden zijn in oktober ongeveer even gunstig als in augustus. De consumenten waren positiever gestemd over de ontwikkeling van de werkloosheid én daarnaast was de stijging van de aandelenkoersen ten opzichte van een jaar eerder groter. Echter zijn de ondernemers in de industrie minder positief over de toekomstige werkgelegenheid en de ontwikkeling van hun eigen financiën. Ook waren consumenten iets minder positief over de ontwikkeling van hun eigen financiën.

Andere artikelen