Energienota’s bevatten te vaak fouten die door de complexiteit van de nota soms alleen door experts zijn te ontdekken. Dat meldt Vereniging Eigen Huis in AVROTROS Radar. De vereniging bekeek ruim tweehonderd nota’s en ontdekte veel fouten, bij diverse energieleveranciers.

‘ACM moet onderzoek doen’

Naar aanleiding van dit onderzoek roept Vereniging Eigen Huis toezichthouder ACM dringend op tot gedegen onderzoek en meer toezicht op de juistheid van energienota’s. Daarnaast pleit de vereniging voor een verplicht vaste structuur van de energienota, zodat de consument zijn nota ook zelf beter kan controleren. Consumenten worden bovendien vaak van het kastje naar de muur gestuurd als zij fouten ontdekken en er melding van maken.

Flinke woonlast

Voor veel huishoudens vormt de energienota na de hypotheek of huur de grootste maandelijkse woonlast. In 2014 trok Vereniging Eigen Huis bij minister Kamp al aan de bel over de noodzaak van een duidelijkere en beter te controleren energienota. Die oproep heeft nauwelijks verbetering gebracht. Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor een vaste structuur en vaste terminologie op de energienota, zodat vergelijken en controleren makkelijker wordt. Maar ook dan blijven diverse onderdelen van de factuur oncontroleerbaar, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de regiotoeslagen, de juistheid van de correctiefactor gas of van de netbeheerkosten. Daarom vraagt de vereniging de ACM ook om de kwetsbare elementen op de energienota te onderzoeken. Op basis hiervan kan de ACM dan passende maatregelen nemen.

Energienota te ingewikkeld

Algemeen directeur Cindy van de Velde: ‘Door toekomstige ontwikkelingen, zoals meer zelf energie opwek met zonnepanelen en flexibele energieprijzen per uur, wordt het nog belangrijker dat de nota overzichtelijk wordt en dan ook klopt. De energienota lijkt steeds meer op een complex financieel product. Het is zo ingewikkeld, dat consumenten zelf fouten vaak niet meer kunnen zien. De branche lijkt het zo wel prima te vinden, maar de consument heeft recht op een duidelijke en juiste nota. Daarom moet de ACM ingrijpen.’

Andere artikelen