Ben je wel eens opgelicht via internet? Heb je bijvoorbeeld betaald voor een product maar is dat nooit geleverd? Helaas hebben we dan geen goed nieuws. Mensen krijgen namelijk bijna nooit hun geld terug. Dat blijkt uit een onderzoek door de regionale omroepen en de NOS.

Weinig kans op teruggave geld

Zo’n 4.500 mensen deden via de websites van de omroepen mee aan het onderzoek. In totaal zeiden 1.700 gedupeerd te zijn als loper. En maar liefst negen op de tien raakten hun geld definitief kwijt. Er kwamen met name klachten binnen over de aanschaf en kleding en accessoires, computers en software en tickets. De helft van de mensen gaat voor meer dan 100 euro het schip in. In veel gevallen gaat het aankopen via Marktplaats. Volgens een woordvoerder van Markplaats komen er dagelijks 75 meldingen binnen van oplichting, op 80.000 dagelijkse transacties.

Aangifte met weinig resultaat

Aangifte doen bij de politie heeft vaak weinig resultaat omdat er meerdere gevallen van oplichting bekend moeten zijn voordat de politie actie onderneemt. Volgens het CBS waren in 2016 ongeveer een half miljoen mensen het slachtoffer van koopfraude.

Andere artikelen