Volgens hypotheekbemiddelaar De Hypotheker gaat de hypotheekrente van 10 jaar of langer in de loop van 2019 licht stijgen.

Volgens de hypotheekadviesketen komt dit onder andere door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die drukte lange tijd de lange rente omlaag door op grote schaal obligaties op te kopen, maar heeft aangekondigd eind dit jaar te willen stoppen met dit opkoopprogramma.  ‘Als de vooruitzichten van groei en inflatie aanhouden, stopt de ECB haar opkoopprogramma per 1 januari 2019, waardoor wij eind 2019 een lichte stijging van de langlopende rente verwachten’ zegt Twan Cats, Commercieel Directeur van De Hypotheker. ‘Wij denken dat geldverstrekkers deze stijging, mits de markt dit toelaat, ook gaan doorberekenen in de hypotheekrente.’

Korte hypotheekrente

De korte hypotheekrente blijft onder invloed van de lage inflatiedruk naar verwachting voorlopig stabiel; de Centrale Bank maakt geen haast met het verhogen van rente. De verwachting is dat pas in het najaar van 2019 een renteverhoging in beeld komt, aldus De Hypotheker.

Andere artikelen