Elke lening die uitstaat wordt geregistreerd bij het BKR. Als u een lening heeft, een creditcard, een roodstand of koopt of afbetaling heeft u dus altijd een notering. Dit is niet per se negatief. Het BKR houdt alleen bij of u de termijnbedragen van uw lening netjes betaald. Het BKR zelf zegt niet of u wel of niet uw lening mag oversluiten. Banken gebruiken het BKR om te informeren of u netjes betaalt. Zij bepalen altijd zelf aan de hand van deze informatie of ze u een lening oversluiten. Banken zullen graag uw lening oversluiten als blijkt dat er geen negatieve dingen op uw BKR geregistreerd staan.

Zorg dat u geen achterstand krijgt

Een BKR-notering wordt pas problematisch als u niet uw termijnbedragen betaald. U krijgt dan een zogenaamde A-codering, van achterstand. Als een bank ziet dat u tijdig terugbetaald, dan willen ze u niet als klant hebben en zullen niet voor u uw lening oversluiten. Wanneer u een achterstandscodering dreigt te krijgen, is de bank verplicht om u daar over te waarschuwen. Als u na deze waarschuwing alsnog niet betaalt wordt de achterstand bij het BKR gemeld.

Kan ik mijn lening oversluiten met een BKR-registratie?

Herstellen van een achterstand

Om van de A-codering af te komen zult u eerst voor een periode uw termijnbedragen netjes moeten betalen en uw achterstand inhalen. Wanneer dat gebeurd is krijgt u een zogenaamde H-codering, van herstel. Vanaf dit punt zijn er weer mogelijkheden om een lening over te sluiten, maar de kans blijft klein. De beste kans heeft u bij de bank waar u uw betaalrekening hebt, maar dit gaat vaak gepaard met hogere rentes. Een notering wordt vijf jaar nadat de lening is ingelost en opgeheven bij het BKR verwijdert.

Lenen zonder BKR

Pas op als een partij aanbiedt om een lening te verstrekken zonder BKR-notering. Elke verstandige bank neemt geen klanten aan die een negatieve notering hebben. Alleen partijen die een aanstelling hebben bij het BKR mogen uw gegevens toetsen. Vraagt u zich dus goed af of deze partij wel het beste met u voor heeft, want vaak gaan er hoge kosten mee gepaard. Er is immers een groot risico voor banken om mensen met een negatief BKR een lening te bieden.

Voorkom altijd dat u een achterstand krijgt. Voor meer informatie en het opvragen van uw eigen gegevens kunt u terecht op de site van BKR: www.bkr.nl

Andere artikelen