Het gaat goed met de Nederlandse economie. Dat bevestigt de ranglijst van rijkste landen ter wereld. Nederland klimt namelijk één plek naar boven naar de nummer acht van de rijkste landen ter wereld. Dit staat in het Global Wealth Report van verzekeraar Allianz.

Vermogen en schulden

Het verzekeringsorgaan analyseert in dit rapport het vermogen en de schulden van huishoudens in meer dan vijftig landen. Nederlanders hebben een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld netto vermogen van 177.210 euro per inwoner. Zwitserland staat op de tweede positie met 175.720 euro aan netto vermogen. De top vijf wordt verder opgevuld door Japan (96.890 euro), Zweden (95.050 euro) en Taiwan (92.360 euro).

Eurozone

Nederland en België zijn opvallend genoeg de enige landen uit de eurozone die in de top tien van rijkste landen staan. Volgens Allianz zou de hoge notering van Nederland te maken hebben met de portefeuillestructuur. Hierin is een bovengemiddeld percentage aan verzekeringspolissen en pensioenen opgenomen. Nederlanders zouden daarnaast veel sparen en een ‘strenge schulddiscipline’ hebben.

Wereldwijd vermogen

Het wereldwijde vermogen, gemeten over vijftig landen, is in 2016 met 7,1 procent gestegen. Dit komt nagenoeg overeen met het gemiddelde na de bankencrisis van 2008. Allianz concludeert dat er sprake is van een toename in vermogen ‘ondanks een politiek turbulent 2016’, doelend op de omstreden nieuwe president van Amerika, Donald Trump, en het Verenigd Koninkrijk dat middels een referendum afscheid nam van de Europese Unie.

Andere artikelen