Ongeveer 40 procent van de mensen die het vakantiegeld in één keer uitbetaald krijgt in mei of juni, zet het bedrag op de spaarrekening. Van de mensen die het vakantiegeld maandelijks bij het salaris uitbetaald krijgen is dit slechts 27 procent. Dit blijkt uit een enquête die het Nibud heeft gehouden onder 1100 mensen.

84 procent van de ondervraagden ontvangt het vakantiegeld één keer per jaar in mei of juni. Bij de mensen die het vakantiegeld maandelijks ontvangen belandt het bedrag ‘op de grote hoop’ voor de normale uitgaven.

Spaargeld noodzakelijk

Over de afgelopen vijftien jaar zijn meer Nederlanders het vakantiegeld gaan gebruiken om te sparen. In 2002 gaf slechts 22 procent aan het geld op de spaarrekening te zetten. Nu ligt dit percentage op 38 procent.

Nibud-directeur Gerjoke Wilmink: “Het hebben van spaargeld is tegenwoordig noodzakelijker dan een aantal jaren geleden. Denk aan het opvangen van het eigen risico in de zorg of het feit dat vanaf 2018 bij de aankoop van een huis niet meer dan de waarde van een huis mag worden geleend. Zoals het Nibud al eerder concludeerde in het rapport ‘Geld achter de hand makkelijker maken’, helpt het vakantiegeld mensen om dat ongemerkt te doen.”

Aflossen van schulden

Maar het vakantiegeld wordt niet alleen voor vakantie of sparen gebruikt. Andere zaken waar het extraatje vaak voor wordt gebruikt zijn bijvoorbeeld het aflossen van schulden, huishoudelijke uitgaven en korte uitstapjes zoals een weekend weg. Het aantal mensen waar het vakantiegeld voor schulden en betalingsachterstanden wordt gebruikt, is de laatste paar jaar geleidelijk iets opgelopen: van 12 procent in 2015 naar 15 procent dit jaar.

Andere artikelen