Goed nieuws voor de werkenden: grote kans dat je vanaf januari een hoger nettobedrag op je loonstrookje ziet staan. Werkenden hoeven minder belasting te betalen. Ook is de premie voor het pensioen lager, zo meldt Nu.nl. Daarnaast kunnen mensen in de bijstand rekenen op een hoger netto-inkomen, schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

Ouderen

Mensen die naast een AOW een pensioen krijgen, zien hun inkomen licht dalen. Dit komt omdat de pensioenfondsen hun uitkeringen niet verhogen – terwijl de inkomensafhankelijke zorgpremie stijgt. Echter, door andere ingrepen (zoals een groter belastingvoordeel) zal bij driekwart van de ouderen de koopkracht gehandhaafd blijven, óf er iets op vooruitgaan. Een kwart van de ouderen gaat er uiteindelijk op achteruit.

Grotere koopkracht

Voor de meeste andere mensen zal tevens de koopkracht in 2018 groter zijn dan dit jaar. Tweeverdieners met grote inkomens en met of zonder kinderen, alleenstaanden met twee keer modaal en alleenstaande ouders met een minimumloon profiteren het meest (tot 0,5 procent meer).

Minder koopkracht

Sommige groepen gaan er (licht) op achteruit. Bij de werkenden zijn dat alleenverdieners met kinderen met een modaal jaarinkomen (een min van 0,2 procent, zo’n 74 euro). Wat de niet-werkenden betreft, daalt de koopkracht met 0,1 procent bij de alleenstaanden en bij AOW’ers met een aanvullend pensioen van meer dan 10.000 euro.

Algemene verbetering

Na de grote daling in 2013, zal er in 2018 voor het vijfde jaar op rij een algemene verbetering van de koopkracht te zien zijn. Maar de gevolgen van het beleid van het nieuwe kabinet, met de bedoeling de lasten te verlagen, zullen naar verwachting pas vanaf 2019 echt zichtbaar zijn.

Andere artikelen