Het betalen met een smartphone wordt steeds populairder. Steeds meer mensen rekenen hun aankopen dan ook af met hun mobiele toestel. Zo’n 320.000 personen hebben een speciale betaalapp op hun telefoon waarmee ze contactloos kunnen betalen op dezelfde manier als een pinpas.

Steeds meer banken

Op dit moment zijn er zeven banken die deze dienst aanbieden, zo bevestigt Betaalvereniging Nederland (BN) na berichtgeving van Tweakers. Naar verwachting van BN zal het aantal gebruikers dit jaar boven de 400.000 uitkomen. Begin dit jaar lang het aantal gebruikers nog op 150.000. De stijging is volgens de vereniging te danken aan het feit dat steeds meer banken deze diensten zijn gaan aanbieden. ING was de eerste bank die een betaalapp uitbracht voor contactloos betalen, gevolgd door ABN Amro, Volksbank (SNS, ASN, Regiobank) en onlangs Rabobank.

Contactloos betalen

Afgelopen maand is de vereniging samen met de deelnemende banken een campagne gestart om mobiel betalen te stimuleren. In Nederland is ruim driekwart van alle betaalautomaten geschikt voor contactloos betalen. In de loop van 2019 moet dat voor alle bemande betaalautomaten gelden in Europa. Mobiel betalen werkt vooralsnog alleen op moderne Android-telefoons – de dienst werkt dus niet met iPhones. Contactloos betalen met hardware van Apple is alleen mogelijk via de dienst Apple Pay, maar die is nog niet beschikbaar in Nederland.

Andere artikelen