Het wordt lastiger om je studieschuld te verbergen bij het aanvragen van een hypotheek. Dit komt door wijzigingen in het systeem van DUO.

De hoogte van de oorspronkelijke lening bij DUO speelt een rol bij het vaststellen van de maximale hypotheek die iemand kan krijgen. Die valt hierdoor vaak lager uit. Studieleningen worden nu “wel vaak, maar niet altijd” meegenomen bij het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag. Klanten geven studieschulden niet altijd op, terwijl hypotheekadviseurs er niet altijd naar vragen.

Verklaring studieschuld
Vanaf nu kunnen hypotheekverstrekkers klanten om een verklaring van de studieschuld vragen. Klanten kunnen dit opvragen bij DUO en toevoegen aan alle documenten die nodig zijn bij het aanvragen van een hypotheek. Hiermee kunnen hypotheekverstrekkers nagaan of wat klanten zeggen over hun studieschuld daadwerkelijk klopt. Hypotheekverstrekkers wilden aanvankelijk dat studieschulden zouden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het kabinet wil dit echter niet, omdat studieschulden al geregistreerd staan bij DUO.

Andere artikelen