Een wet die mensen met schulden iets meer ademruimte moet geven, is vertraagd. De wet zou op 1 januari 2019 ingaan, maar loopt vertraging op.

Mensen met schuldeisers mogen altijd een bedrag houden waar ze van rond kunnen komen. Dat heet de zogenaamde ‘beslagvrije voet’, waar geen beslag op mag worden gelet. De nieuwe wet regelt dat die beslagvrije voet automatisch kan worden vastgesteld. Dat vereist echter een geautomatiseerde uitwisseling van gegevens tussen alle betrokken instanties, wat momenteel nog een stap te ver is.

Te weinig leefgeld

De wet voorkomt dat mensen met schulden extra in de problemen komen. Zij reageren namelijk minder vaak op verzoeken om informatie over hun financiële positie, waardoor hun beslagvrije voet vaak te laag wordt vastgesteld. Hierdoor hebben ze vaak te weinig geld om van te leven.

Ingewikkeld

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken zoekt naar een oplossing zodat de ‘ingewikkelde’ wet wel in werking kan treden. Begin volgend jaar komen er tijdelijke maatregelen voor de groep mensen die het betreft.

Andere artikelen